Skip to main content

hal-hal kecil yang menjadi kegemaran, bahagian 1

Setiap individu mempunyai benda-benda kecil (atau besar) yang menjadi kegemaran dalam hayat mereka di muka bumi dan perkara ini sangat subjektif. Tidak semua orang atau tidak akan ada orang yang mempunyai tarikan cita rasa yang sama dengan anda seratus peratus. Dan itu bagus kerana mewujudkan kepelbagaian, kalau semua remaja perempuan meminati Camila Cabello atau kaum lelaki cenderung menyokong kelab Spurs atau pasukan Itali, maka aliran kegiatan kapitalis akan pincang.

Berikut antara hal-hal yang saya sukai, ada banyak lagi tetapi ini yang teratas dan tidak dihakis oleh kemunculan godaan-godaan semasa. 


1). Quote kegemaran 
   
You say that you love rain, but you open your umbrella when it rains. You say that you love the sun, but you find a shadow spot when the sun shines. You say that you love the wind, but you close your windows when wind blows. This is why I am afraid, you say that you love me too.


William Shakespeare


2). Buku (fiksyen)
- Semua buku Anwar Ridwan (kecuali buku Di Negeri Belalang yang sukar didapatkan naskahnya, jika sesiapa membaca entri ini dan mempunyai buku tersebut, saya akan beli dengan harga sehingga RM 200, tapi pastikan keadaan buku baik dan boleh dibaca :))
- One Hundreds years of solitude - Gabriel Garcia Marquez dan semua novel beliau.
- Satantango - Lazlo Kraznahorkai
- My Place - Sally Morgan
- In Dubious Battle - John Steinback
- Lelaki Harimau - Eka Kurniawan
Buku bukan fiksyen
- Semua buku Michio Kaku
- Chopsticks & Bananas - P.Suppiah
- Di Balik Malaysia dari Majapahit ke Putrajaya - Farish a.Noor
- Ensiklopedia Kematian - Muhammad Abdul Ghani Al-Kunya

3). Filem

- Semua filem Akira Kurosawa
- Semua filem Majid Majidi
- Semua filem Asghar Farhadi
- The Night of the Shooting Stars - Paolo Taviani
     - Ali Baba Bujang Lapok - P.Ramlee
     
4). Rancangan TV

     - Jejak Rasul (musim kegemaran 1995-1997)
     - Istana Takeshi
     - Animal Planet
     - Amazing Race (tiga musim terawal)

5). Muzik (penyanyi dan komposer)
      
     - Hans Zimmer
     - Yiruma
     - Yanni
     - Cat Steven 
     - Passenger 


Dan jemputlah dapatkan buku terbaru saya, Fiksi Buat Marquez dan Sayembara terbitan DBP. Kalau sukar hendak dibeli di kedai buku, kalian boleh beli secara atas talian di DBP Niaga dan Kedai Buku DBP. :)


Salam hormat.

RMComments

 1. Kunjungin Segera Website kami : www(titik)bolavita(titik)pro Info Lebih Lanjut Bisa Hub kami Di : Live Chat Online 24 JAM NONSTOP !!! whatsApp : +6281377055002 Pin BBM : BOLAVITA
  Bonus kepada member setia Bolavita :
  - Bonus !0% new member untuk permainan SportBook.
  - Bonus 5% setiap harinya sportbook.
  - Bonus !0% new member sabung ayam.
  - Bonus 5% setiap harinya sabung ayam
  - Bonus 10% setiap harinya bola tangkas
  - Bonus Refferal 7% + 2% seumur hidup.
  - Bonus Rollingan Casino 0,5% - 0,7% setiap minggu
  - Bonus Cashback sportbook dan sabung ayam 5% - 10%.

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

biodata ruhaini matdarin

http://ruhainimatdarin.simplesite.com/

Ruhaini Matdarin dilahirkan pada 16 Mac 1981, di Kota Kinabalu, Sabah. Mendapat pendidikan sehingga Sarjana Pengurusan Kewangan, pernah berkhidmat sebagai juruaudit, pengurus kewangan dan penasihat kewangan di beberapa buah syarikat pembinaan dan konsultansi. Pernah berkhidmat di Tak Community Collegge sebagai tenaga pengajar separuh masa program budaya Asean 2012-2013. Bermula tahun 2016 memilih untuk bekerja secara freelance (tapi hal ini ternyata menambah kesibukannya terhadap kerja hakiki) supaya boleh menulis pada bila-bila masa yang disukai dan melakukan perkara lain yang lebih bermanfaat selain bekerja keras hanya untuk membayar bil dan cukai-cukai. Ahli Badan Bahasa dan Sastera Sabah serta ahli seumur hidup Penulis Nasional (PENA).  Menjadi pembimbing dan mentor bagi MPR peringkat negeri Sabah, bengkel penulisan novel dan cerpen anjuran unit Penerbitan DBP cawangan Sabah. Alumni Mastera novel 2016. Pengasas bersama SUNTIK, sebuah program b…

Novel Jendela Menghadap Jalan - sebuah trivia; bahagian 1

Saya fikir saya harus menulis mengenai entri ini memandangkan novel ini menjadi teks kajian pelajar (juga guru-guru sekali) yang mungkin tertanya-tanya setiap sesuatu di sebalik simbol tempat, watak serta latar yang membangunkan cerita. Saya gunakan teknik 'cantuman idea' yang bermakna tidak keseluruhan cerita berlaku di kampung datuk. Kampung yang jendela-jendelanya menghadap ke jalan dibina oleh cantuman-cantuman idea. Ia wujud tetapi tidak pada satu latar. Ia wujud disebabkan oleh cantuman-cantuman idea hasil daripada perjalanan saya. Ia sebuah fiksyen. 
Misalnya begini. Watak nenek, beliau seorang berketurunan Cina, itu betul. Idea watak ini saya tulis selepas kunjungan di Kampung Cina, Terengganu. Usia kampung ini sekitar 300 tahun, menjadi tempat pedagang singgah dari Selatan China. Kedai-kedai lama sudah banyak diubahsuai dan dijadikan kafe, restoran serta rumah tumpangan dengan ciri moden. Rata-rata generasi baharu di kawasan kampung ini dipanggil Peranakan. Ia terletak…

Memori mengenai Jendela Menghadap Jalan

Memori ketika menulis novel ini agak kabur dalam ingatan saya tetapi ia ditulis semasa arwah ibu masih di sisi. Sepuluh tahun sudah berlalu. Saya memulakan kerja-kerja mengarang naskah awal novel ini pada pertengahan tahun 2007, tanpa sebarang hasrat hendak menghantarnya ke mana-mana penerbitan. Namun dorongan utama saya untuk terus meneruskannya apabila saya membaca novel Sally Morgan berjudul My Place - sebuah novel lama pengarang Australia. Kini, saya tidak lagi mengingati akan plot buku tersebut namun saya sentiasa mengenang akan keindahan langgam bahasanya. 
Pada hari ini, novel ini dikaji oleh para pelajar di empat buah negeri (Perlis, Kedah, Pulau Pinang dan Perak) saya juga tidak pernah berhasrat novel ini menjadi bahan kajian sepertimana saya tidak menyimpan keyakinan tinggi ketika menghantar manuskrip novel ini kepada sekretariat Hadiah Sastera Kumpulan Utusan bagi tahun penilaian 2008. Sehinggalah pada suatu hari, pada penghujung bulan Februari atau awal Mac 2009 (rasa-ras…